Fett

Fett är livsviktigt för oss och absolut vår bästa källa till energi. Utan fett skulle vi inte klara oss.


Människan är ett djur som med hjälp av syret vi andas effektivt kan förbränna fett till energi. Tar du bort vattnet ur din kropp, så står fett ensamt för 40-50% av din kroppsammansättning, om du är kvinna och 20-40% om du är man. Bådas kroppar består till större delen av mättade fetter. Fett från maten är det som bildar minst slaggprodukter i kroppen vid nedbrytning, till skillnad från protein och kolhydrater som kräver mer av kroppens ”energi & avgiftningssytem”. Fett används till temperaturreglering av kroppen, till att bygga upp väl fungerande cellväggar i alla celler, som bränsle i form av ketoner och som byggstenar till viktiga hormoner. I fettdepåerna på din kropp tillverkas dessutom könshormonerna östrogen och testosteron samt mättnadshormonet leptin.
 

Bra och dåliga fetter

CLA, smörsyra omega 3 och 6, kolesterol, laurinsyra och MCT är exempel på bra fetter, och dessa finns i riktigt smör, fet fisk, fett kött, kokosolja och kallpressade oupphettade oljor. En förutsättning för att kunna ta upp livsnödvändiga fettlösliga vitaminer och mineraler från maten är att du äter dem i tillräckliga mängder. Undvik de omättade och fleromättade fettsyrorna vid matlagning så som exempelvis olivolja, då de vid upphettning oxiderar. Stek alltid i mättade fetter såsom ister, smör eller kokosfett. Kallpressad olivolja är super för hälsan, upphettad är den däremot värdelös och orsakar mer skada än nytta. Kroppen ska inte bygga upp cellmembran av oxiderade och härdade fetter som ger dålig elasticitet, eftersom de då inte fungerar som de ska. 
 

Olja

Oljor som solrosolja, majsolja, sojaolja, palmolja, margarin och varmpressad jordnötsolja kan du undvika helt och hållet. En bra tumregel är att; alla oljor som måste processas, genomgå upphettning och därmed en strukturell förändring i en fabrik är mindre bra för oss. Kroppen känner bara igen oförstörda energigivare om de skall kunna tas upp och helt omvandlas till energi i kroppen. Bäst är naturligtvis att äta de råvaror som naturligt innehåller oljan i sin ursprungliga form. Ganska logiskt och självklart.
 

Kolestorol

Kolesterol är ett debatterat ämne och något som din kropp själv tillverkar efter behov. Det är nödvändigt för uppbyggnad, reparation och stabiliteten i dina cell- och kärlväggar samt vid hormontillverkning. Fett och olja i sin naturliga form är inte på något sätt skadligt för dig. Att äta dem kommer inte att ge dig högt kolesterol och hjärtproblem mer än någon annan naturlig mat. Höga kolesterolvärden är inte en hälsorisk enbart på grund av ditt intag av fetter, utan ofta resultatet av en hög total stressprofil, dvs processad mat, dålig återhämtning och intag av raffinerade sockerarter.

Läs mer om energi från fett vs kolhydrater här...


Smör kan du göra själv med att vispa fetgrädde länge med lite salt. Margarin måste det till en mindre kemifabrik för att framställa. Vad väljer du?