Fysiolabbets buljonger och olivolja

Fysiolabbet kokar egna buljonger på kalv och kyckling

Fysiolabbet tillhandahåller specifika recept och kokar egna buljonger i samarbete med Brothy då utbudet av riktigt buljong inte finns i vår dagligvaruhandel. Det finns inget som är så näringstätt och rikt på näringsämnen som buljonger. När vi kokar grönsaker, örter, leder, senor, brosk och ben lakar värmen ut mineraler och bryter ned protiener till mindre beståndsdelar. Dessa bryts ned på specifika sätt och blir därmed mer biotillgängliga för oss. Vår kropp har under år av evolution anpassats för att äta mycket kokt mat eftersom det var den enda tillagningsmöjligheten som fanns. Fysiolabbet säljer sina buljonger frysta om 1 liter. Innehåller inga konserveringsmedel. Öppen förpackning håller ca 7-8 dagar i kylskåp. 

Även vår förmåga att bryta ned vegetabilier har gjort att vår tarm har ett stort behova av fibrer. Det är detta som i grunden är vår artegna mat, färska grönsaker som naturen har att erbjuda samt fisk och kött från våra skogar och vatten. Våra gener har inte förändrats på 200 000 år. Däremot har maten de senaste 60 åren genomgått en brutal överkörning och den ultraprocessade maten vi idag äter passar helt enkelt inte våra gener eftersomsen den är molekylärt och kemiskt förändrad. Att buljonger är bra för magen, leder, muskler och hjärt-kärlsystem har varit känt i 2000 år och säkert mer än så. 

Tänk på att buljongtärning, flytande buljonger, fonder etc INTE är riktiga buljonger utan kryddor, salter, transfetter och konserveringsmedel. Du kan således inte ta dem för att få samma effekt. Även frystorkat buljongpulver har sämre upptagningsform i kroppen.

Olivolja som ren produkt är full av polyfenoler och antioxidanter. Dessa biokemiska ämnen agerar som ko-faktorer i många av våra biokemiska reaktioner och avgiftningsprocesser i kroppen, samt omsättnignen av fett, kolhydrater och proteiner. Olivoljeindustrin är en bransch med stora problem då olivolja är dyrt att tillverka och många blandar i högrenad sojaolja samt färgar dem med klorofyll. Det är inte riktig olivolja. En olivolja skall vara lite kryddig, smått best och rik på smaker. Cuonzo olivoljeproducent från Apulien och Palombaio är en 100% ren olivolja gjort på Coratina och Ogliarola. Dessa olivsorter innehåler mest anioxitanter och polyfenoler. Cuonzo olivoljor är 100% biodynamiska och han har aldrig använd bekämpnings- medel på sina odlingar. De gör att vissa år får han ingen skörd, han lever på naturens villkor. Det han har lärt sig är att olivträden ibland behöver sin vila och träden får en "naturlig avlusning" som han själv uttrycker det. Bätte olivoljor finns inte att få tag i men inget för den som inte gillar kryddig olja. Olivolja tillhör de enkelomättade fetterna och är natruligt antiinflammatorisk och svagt bakteriedödande. Olivolja är också en stor bidragande faktor till att hålla blodtrycket på en normal nivå.

Produkterna finns endast att köpa på kliniken.