Skräddarsy maten till din egna unika kroppskemi


Ta din mat till nya nivåer. Att få reda på vilken kroppstyp (metabol- och hormonell typ) du tillhör, är grunden till friska celler och en livslång hälsa. Det är egentligen ganska enkelt om vi ser på oss själva som ett djur. Vi måste äta det vi är ämnad att äta och som våra celler kan förbränna på ett bra sätt. Det svåra är att ifrågasätta och navigera oss igenom djungeln av de frekvent goda hälsoråd vi dagligen utsätts för. Tyvärr är merparten av dessa så kallade "goda råd" styrda av företag som har mer intresse av försäljning än din hälsa.

Din mat måste passa ditt hormonsystem. Punkt.


Poängen med att äta mat som passar dina hormoner är att du skall bli pigg, motståndskraftig och kraftfull istället för att bli slö och trött. Efter en metabolisk screening vet du vilken mat som passar ditt hormonsystem, din matsmältningsapparat och alla dina olika celler, oavsett om du vill öka din energi och vitalitet på lång sikt eller bara inför en arbetsprestation eller en fysisk utmaning.

Metabolisk typning är inget diet


Att äta det du är ämnad till att äta är ingen diet eller koncept eller något ett företag kommit på för att tjäna pengar. Det är heller inget koncept som bara en kärnfysikers utbildning klarar av att tänka ut. Att äta enligt ”sin typ” är inte konstigare än att isbjörnen äter säl, kossan äter gräs, valen äter krill eller älgen äter skott från buskar och träd. Vi är alla djur, vi har alla olika biokemisk individualitet och därmed förmåga att bryta ned råvaror och/eller tillverka det vi saknar. Det gäller inte bara mellan olika djurarter, utan också inom samma djurart. Det betyder inte att vi automatiskt kan förvänta oss att må på samma sätt eller fungera lika bra som vår kompis, bara för att vi äter likadant. Det finns ingen diet som passar alla. ”One diet, fits all”-mentaliteten i kost- och livsstilsbranschen faller alltid på sin egen oförmåga att leverera det den lovar. Man lyfter alltid fram några lyckliga där kosten passade perfekt. Kul för dem! Men vad hände med alla de som dieten inte fungerade för och som fortsätter att spela rysk matroulett. Dem det fungerade för lyckades omedvetet pricka in sin metaboliska typ. En stor fördel med att äta efter sin metaboliska typ är att; när du vant din kropp med bra mat kommer din mage att protestera när du får i dig dålig mat.

Dieter faller alltid på sin orimlighet eftersom de inte kan fastslå vilken typ av bränsleblandning du behöver.


Det finns många koncept och dieter på marknaden idag, alla är lika säkra på sin sak, ”det är bara vårt koncept som fungerar och alla skall äta som vi säger”. Det kan inte vara mera fel. Din kropp med sina celler och organ är ingen förprogrammerad robot som har en given bränsleblandning. Den är istället en dynamisk pågående biokemisk process styrd av samspelet mellan hormoner, nervsystem, interaktion med omgivningen, stress, fysik träning, vila och mycket mera. Se det istället att maten du intar är en process där bränslemixen är tämligen fastslagen. Den exakta procentfördelningen som just din organism och dina hormonproducerande organ fungerar bäst vid olika tider och förutsättningar, faktiskt varierar hela 10-15 procent upp och ner. Du måste lära dig att känna efter hur du mår på olika fördelning av energigivare och i olika situationer under livet.

Sluta räkna kalorier


Det är onödigt att väga eller mäta sina kalorier. Varför? För att en kalori inte är en kalori. Den omsätts nämligen väldigt olika i kroppen beroende på varifårn den kommer. Skall du ägna dig åt kalorimätning måste du veta var ifrån din kalori kommer och ta hänsym vart ikroppen den skall metaboliseras, vilket i princip är en heltidstjänst. När du istället hittat din rätta metabolism kommer du känna dig mätt och nöjd efter maten. Det spelar ingen roll om det handlar om frukost, lunch, middag eller mellanmål. Det viktigaste är att du äter rätt mat för dig och med rätt proportioner mellan energigivarna protein, fett och kolhydrater varje gång du äter. Storleken på portionen skall skall istället stå i relation till vad du gör av med. Undvik att bli jättehungrig och undvik att bli jättemätt.

Är du intresserad av att gå upp och ned i vikt eller fördela om din vikt kan du begrunda följande: Din vikt kommer att normaliseras bara genom att äta rätt mat i rätt kombination. När du balanserar energigivarna kommer du att tappa vikt om du är överviktig och gå upp i vikt om du är underviktig. 

Några av de kortsiktiga fördelar du kan förvänta dig redan när du äter åt det rätta hållet oavsett ämnesomsättningstyp:


-Ökad energinivå och prestationsförmåga.
-Ökad tillfredsställelse och mättnad i 3-5 timmar efter dina huvudmål.
-Minskat sug efter kaffe, socker eller extra kolhydrater.
-Förbättrad matsmältning och minskad uppblåsthet efter matintag.
-Ökad koncentration och mental skärpa.
-Ökat välbefinnande och känsla av lugn i kroppen.

Några av de långsiktiga fördelar du kan förvänta dig:


-Naturlig viktnedgång utan att banta. Du når din idealvikt oavsett om du är överviktig eller underviktig.
-Förebygger ohälsoutveckling och degenerativa processer.
-Mycket bättre immunförsvar
-Saktar ner åldringsprocessen.