Vätska

Vatten är livsviktigt


Av en manlig kropp på 76 kg är ca 50 l vatten. Det innebär att nästan alla våra funktioner i kroppen är beroende av vatten. Eftersom kroppen alltid strävar efter balans mellan den intracellulära och extracellulära vätskan så måste vi alltid se till att tillföra vatten i lagom mängd. Den mest uppenbara funktionen vatten har är att blodet ska vara så pass lättflytande att det effektivt kan transportera syre och näring till bl. a. våra muskelceller samt ta med koldioxid och slaggprodukter därifrån. Vatten behövs också för att reglera temperaturen i kroppen och för att ämnesomsättningen och förbränningen skall fungera effektivt.

Ur prestationssynpunkt är det här med vätska lite klurigt. Under aktivitet ökar som bekant kroppen temperatur och vi blir varma. Kroppen svarar med att börja svettas så vi kan kylas ned. Med svettningen förlorar vi vatten och salter. Tappar vi mycket kommer andra funktioner i kroppen som kräver vatten att bli lidande, med försämrad prestation som följd. Viktigast är därför att fylla på rejält innan träning och efter. Under aktivitet är vätska inte lika viktigt då det visat sig att vi kan förlora up till 2% i vätska under en timmes hård träning men ändå prestera bra. Vill du få ett hum om hur mycket du förlorar under ett träningspass så väg dig innan och efter och drick inget under passet. En bra tumregel är att fylla på med vätskeförlustvolymen plus 50%. Lägg hellre krutet på att dricka innan än att fundera på vätskebälten om du inte skall vara ute längre än 90 minuter. Dricker du mycket under träning har kroppen svårt att ta upp vätskan då större delen av ditt blod styrts om från magen till arbetande muskler. Det gör istället att du lätt kan få håll eller magknip.

Idag är de flesta av våra kontor och hus utrustade med AC vilket gör att vi får en sval och torr luft. Det lurar kroppens temperaturreglering och vi upplever ofta en känsla att vi inte är törstiga. Du gör därför klokt att dricka även om du inte är törstig. Vattnet i våra kranar är idag dessutom ganska noga renat, dvs de salter och mineraler som natruligt finns är reducerade. Lägg ett par grova korn havssalt i en liter vatten så hälper du cellmembranen i kroppen att öppna sig bättre och ta in vattnet på ett mer effektivt sätt. Salterna är viktiga för en rad mekanismer såsom nervsignaler, muskelarbete och cellbalans. Av alla olika salter är det natruim (havssalt) vi förlorar mest under ansträngning och därför viktigast att återställa balansen med. Övriga salter såsom kaliumsalt, magnesiumsalter etc får vi i oss med vanlig balanserad kost, men tillskott kan behövas om du äter ensidigt och obalanserat.

Så hur mycket du skall dricka är svårt att ge exakta rekommendationer på. Det beror på omständigheter, temperatur, luftfuktighet, stark mat mm. Även mängden salt i svetten varierar från person till person. Därför är det främst allmänna rekommendationer som kan ges. Lyssna därför på din kropp och testa dig fram.