DNA Diet

DNA diet är idag bland de första testet i världen som testar och mäter 13 olika gener som vi vet alla har påverkan på din vikt, kroppssammansättning och förmåga att bränna och lagra energi från olika energikällor.


Utifrån testet får du information om hur du bör lägga om din kost och vilka råvaror du ur ett genetiskt perspektiv bör äta. Idag vet vi att gener, miljöpåverkan och sammansättningen på bakterier och ev parasiter i din mage reglerar mellan 40-80% av din vikt, aptit och fettomsättning.

Beroende på aminosyrornas struktur bundet till proteinet kan proteinets aktivitet ändras om miljön ändras. Testet visar även de gener som bryter ned fett och kolhydrater, vilket därmed ger insikt i förmågan att hantera dem. T. ex. kan vissa genvariationer öka din förmåga att absorbera fett eller kolhydrater från en måltid. 

Kroppen är en komplex organism och alla faktorer vi utsätter den för skapar kedjereaktioner. Därför är det viktigt att få så bra svar som möjligt varför din kropp reagarar som den gör. Tillsammans med andra mätmetoder och livsstilsfaktorer som kan påverka din genuppsättning negativt, kan vi utforma en bra och hållbar mat- och livsstilsplan byggd på fakta.DNA Diet ger bland annat svar på följande:

Fettmetabolismen. Det handlar om din förmåga att utnyttja fett och de faktorer som styr olika enzymer för nedbrytning av fett samt frisättning och inlagring.

Fettmetabolismen kopplat till övervikt. APOA2 är ett protein som spelar en extra komplex roll i nedbrytningsprocessen av fett samt påverkan på insulinresistens och förtjockning av kärlväggar. 

Metabolism och matintag. En genvariant som är involverad i energiintag och förbrukning

Insulinkänslighet. Gener involverade i ditt autonoma nervsystem och som styr blodsockerreglering, aptit, temperatur och ditt endokrina system av körtlar och nerver.

Träningsförmåga. Handlar om hur du svarar på viss typ av träning.

Cirkadisk rytm. Handlar om din inre biokemiska reglering hur vi som människor styrs av dygnet olika förutsättningar, tex hormonutsöndring och metabolisk aktivitet. 

Förmågan att lagra in fett. Handlar om en genvariant som ökar inlagring av fett vid intag av fel kost

Inflammationsmarkörer. Handlar om små proteiner som är involverade i de inflammationsprocesser som uppstår vid insulinresistens, fetma och en rubbad fettmetabolism. 

Känslighet för kolhydrater och beroende. Gener som är involverade mellan olika signalsubstanser i hjärnan och kopplade till beroende och kolhydrater.


Metod: Testerna och instruktioner skickas hem till dig efter beställning. Du kan ta provet hemma hos dig och skickar sedan in det för labbanalys med DHL i ett adresserat kuvert som medföljer testkittet. Testet är ett mycket enkelt test där du rullar/skrapar lite med en bomullstops i saliven i din mun. Det går också bra att ta testet på plats hos oss på fysiolabbet.

Testet kostar 252 EUR plus moms